La proposta Camí Ignasià Btt 10 dies (9 nits) es composa de 8 etapes + una ruta per Azcoitia / Azpeitia. És a dir, consta de les 8 etapes en bicicleta, més un dia de trasllat i un dia explorant l’entorn de Loiola. En resum, una petita però magnífica ruta Btt de 30 km i 1.600 m. de desnivell al voltant d’Azcoitia i Azpeitia. Entre els espessos boscos i les verdes muntanyes del País Basc, s’ha creat un itinerari per on, de ben segur, també hi va passar el Sant.

 

 

Dia 1. Manresa – Azcoitia.

La proposta Camí Ignasià Btt 10 Dies (8 etapes + Azcoitia / Azpeitia) comença amb el trasllat. En efecte, es realitza el transport de bicicletes i equipatges i participants, en furgoneta, des de Manresa fins a Azcoitia. Si hi ha temps, visita guiada a la població.

INCLOU:

 • Transport de persones + bicicletes + equipatges (Furgoneta) fins a Azpeitia (o rodalies).
 • Si hi ha temps, petita visita guiada per Azpeitia i Loiola (a 100 metres).
 • Sopar i allotjament a Azpeitia (o rodalies).

 

Dia 2. Descobrint els boscos de Loiola.

30 km – 1.500 m. acumulats.

Loiola és un petit llogaret a prop d’Azpeitia, en direcció a Azcoitia. Ubicat al fons de la preciosa vall del riu Urola (Urola Ibaia), es troba envoltat d’altes muntanyes. Al nord, l’imponent massís d’Izarraitz amaga impressionants boscos de faigs, entre baserriak (masies) i petits poblets. Us proposem un track previ al Camí Ignasià btt.

Des de l’allotjament, la ruta segueix un tram del Bidegorri (carril bici) de l’antic tren basc-navarrès. Així es comença visitant Loiola i la bonica població d’Azpeitia. Però passat Lasao de seguida s’enfila per la vessant oest del massís per anar a voltar, a prop de Zestoa, tota la cara nord-oest. Seguint la vall del riu Erreka, cap a Olazabalzarra, els paisatges són meravellosos. Trobarem enormes boscos entre pastures, petits torrents i bonics rierols. Finalment Zorrotzpe, el punt més alt de la ruta, una herrixka (minúscul poblet) de cases aïllades al voltant dels 600 m. d’alçada. Es creua el cim i tot seguit, comença el descens entre pistes i algun corriol, cap a Azcoitia. Ara el paisatge és de petits camps, pastures i baserriak (cases de camp aïllades). Finalment l’allotjament.


 

Dia 3. Etapa 1. Loiola (Azpeitia) – Araia o San Román de San Millán.

66 km – 1.800 m. acumulats.

La primera etapa, tot i ser la més curta, és sens dubte, la més impressionant i, potser també, la més exigent. Amb sortida des de Loiola (una pedania d’Azpeitia) la ruta s’enfila molts suaument a través d’una via verda (actualment carril bici) des dels 100 metres fins als 600, abans d’entrar al Parc Natural d’Aizkorri Aratz. A partir d’aleshores el paisatge esdevé un constant intercanvi de fagedes, extenses pastures i prats d’alta muntanya, fins que s’assoleixen els 1.250 metres al km 52. Els 14 km que resten son una suau baixada, fins a les rodalies d’Araia / San Román de San Millán.

INCLOU:

 • Esmorzar a l’allotjament (Azpeitia o rodalies).
 • Sopar i allotjament a Araia / San Román de San Millán (o rodalies)
 • Transport d’equipatge inclòs.

 

Dia 4. Etapa 2. Araia o San Román de San Millán – Laguardia.

64 km – 1.571 m. acumulats.

Una segona etapa de muntanya, caracteritzada per la diversitat d’entorns. Perquè és en aquesta etapa on s’observa el contrast entre el clima propi del país basc (totalment atlàntic) amb un clima força més mesetari, pràcticament mediterrani. Així doncs, durant la primera part de l’etapa predominaran les fagedes i es recorren camins envoltats de falgueres fins a les rodalies de Santa Cruz de Campezo on comencen a aparèixer boscos d’alzines, pinedes… Els paisatges recorden les serralades de la Castella més septentrional.

INCLOU:

 • Esmorzar a l’allotjament a Araia / San Román de San Millán (o rodalies)
 • Sopar i allotjament a Laguardia.
 • Transport d’equipatge inclòs.

 

Dia 5. Etapa 3. Laguardia / Alfaro.

115 km – 476 m. acumulats.

De seguida es deixa Navarra i s’entra a la Rioja en tota la seva extensió. De sobte vinyes. Paisatges de quilòmetres i quilòmetres de vinyes… i l’Ebre, com a eix vertebrador de la ruta. Però el quilometratge es fonamentalment descendent. Perquè la ruta comença encara als límits del les serralades navarreses, a 625 m., però de seguida descendeix a la vall de l’Ebre entrant, a la Rioja i rodant riu avall. Logronyo sorprèn pel canvi experimentat en la darrera dècada. D’aquella ciutat antiga i abandonada no en queda res; ara és un constant niu de vida, entre extensos passeigs, enormes parcs… Però si una ciutat ha patit un canvi descomunal és Calahorra. Ben aviat s’arriba a Alfaro, en una ruta de molt bon fer.

INCLOU:

 • Esmorzar a l’allotjament (Laguardia).
 • Sopar i allotjament a Alfaro
 • Transport d’equipatge inclòs.

 

Dia 6. Etapa 4. Alfaro / Saragossa.

111 km – 125  m. acumulats.

Una ruta amb reminiscències de la Meseta castellana. Força rodadora, gairebé sempre paral·lela a l’Ebre que mai no es deixa massa lluny… Els paisatges cada cop més àrids, a mida que es va entrant a l’Aragó. És una etapa molt, molt fàcil, malgrat els 111 km. Perquè es roda molt bé.

L’etapa comença creuant Tudela, una meravella. No es pot deixar de banda la Plaça Major, una preciositat. Dissortadament, però, un cop passat Tudela, pràcticament només hi ha petits poblets, Gallur, Alagón,… fins gairebé Saragossa.

Monumental. Descomunal. Es diu que potser és la ciutat que més ha crescut, de la Península Ibérica, en els darrers 20 anys. Enormes polígons industrials envolten l’enorme ciutat presidida per la majestuosa catedral de la Mare de Déu del Pilar. Un magnífic final d’etapa del Camí Ignasià Btt 10 Dies (8 etapes + Azcoitia / Azpeitia).

INCLOU:

 • Esmorzar a l’allotjament a Alfaro
 • Allotjament a Saragossa.
 • Transport d’equipatge inclòs.

 

Dia 7. Etapa 5. Saragossa / Bujaraloz.

87 km – 298 m. acumulats.

Els Monegres. Paisatges àrids, erms… L’etapa més rodadora. Sense cap dificultat tècnica, sorprèn l’aparició que hi ha hagut, en els darrers anys, de camps de panotxes alternativament entre paisatges i desolats. Però és una etapa relativament curta perquè es fa feixuga. No hi ha ombres, no hi ha boscos, no hi ha arbres ni gairebé arbustos… i els pobles es troben força allunyats. Potser per això, malgrat no ser una etapa gens exigent, des que es comença, hom només pensa en el quant queda per acabar-la. La monotonia dels paisatges no hi ajuden com tampoc el saber que des de Pina d’Ebre (la darrera ciutat on veurem el riu) fins a Bujaraloz hi ha més de 30 km solitaris i assolellats… Una etapa singular del Camí Ignasià Btt 10 Dies (8 etapes + Azcoitia / Azpeitia)

INCLOU:

 • Sopar i allotjament a Bujaraloz.
 • Transport d’equipatge inclòs.

 

Dia 8. Etapa 6. Bujaraloz / Lleida

81 km – 600 m. acumulats.

Al principi dóna la sensació que serà una etapa molt semblant a l’anterior. Paisatges d’extenses planures ben àrides, rodant per pobles petits i abandonats: Penyalba, Candasnos, … però de sobte, al quilòmetre 40 apareix un llarg descens de gairebé 300 metres fins a l’entrada de Fraga, Entre paisatges de mullareros (préssecs) de seguida s’entra a Catalunya. Els paisatges d’aquest Camí Ignasià 10 dies comencen a canviar paulatinament. Algunes plantacions de fruiters, petites hortes, canals de regadiu… Poc a poc, tot va canviant. I encara més quan a les rodalies d’Albatàrrec es torna a seguir l’Ebre. Finalment Lleida, que ja veia de lluny passat Fraga, apareix definitivament cada cop més imponent al davant. La veritat és que quan s’entra a Catalunya hom té la sensació que el Camí Ignasià ja està fet!. Però encara queden dues llargues etapes.

INCLOU:

 • Esmorzar a l’allotjament (Bujaraloz).
 • Allotjament a Lleida.
 • Transport d’equipatge inclòs.

 

Dia. 9. Etapa 7. Lleida / Igualada

106 km – 936 m. acumulats.

Després d’un bon esmorzar a l’allotjament, comença una etapa previsiblement molt exigent però que en realitat, no ho és tant. En realitat, són 83 km de ruta “real” perquè a partir de la Panadella tota la resta fins a Igualada és de baixada.

Però anem a pams. La ruta creua el Segrià, primer per un paisatge a estones força erm però que a mida que va avançant, queda cada cop més envoltat de camps de fruiters. Aquest serà el paisatge creuant tot el Pla d’Urgell, camps de cereals,  fruiters (i algun de panotxa), per sobre de l’autovia.

Però tot canvia entrant a l’Urgell, on la ruta creua a la vessant sud i els camps de fruiters desapareixen en un entorn cada cop més erm fins a les rodalies de Verdú, on petites extensions de vinyes, apareixen aquí i allà…

Un cop creuat Tàrrega, la ruta segueix el riu Ondara (en realitat, gairebé una riera) en un paisatge a estones de ribera, a estones erm i dessolat fins més enllà de Cervera, ja en plena Segarra.

Un darrer tram amb petits boscos i de seguida La Panadella. Fins a Igualada, pràcticament només queda una llarga baixada per un bonic carril bici en un paisatge cada cop més boscós… En travessar Jorba, molt recomanable anar al forn de pa…

INCLOU:

 • Esmorzar a l’allotjament (Lleida).
 • Sopar i allotjament a Igualada (o rodalies).
 • Transport d’equipatge inclòs.

 

Dia 10. Etapa 8. Igualada / Montserrat / Manresa

51 km – 1.600 m. acumulats.

L’etapa final del Camí Ignasià 10 dies és una de les més boniques (perquè Montserrat deixa bocabadat a tothom qui hi arriba) però també de les més exigents. De fet, no deixa d’enfilar-se fins a més enllà de Sant Pau de la Guardia, a tocar de Can Massana . Allà cal seguir la carretera fins al Monestir, de visita obligada!.

De nou en ruta, cal recular fins al trencall de Santa Cecília. Allà es segueix una bona pista de baixada que culmina després de creuar l’església enrunada de Sant Jaume de Castellbell. Aleshores, de nou, es torna a enfilar-se fins a Castellgalí, creuant algunes zones urbanitzades.

A Castellgalí, cal baixar per un tram poc ciclable fins arran de la carretera, que es segueix paral·lela durant uns 500 metres, per finalment entrar al terme municipal de Manresa. Santa Caterina, el Pont Vell, Sant Marc, la Cova de Sant Ignasi…. finalitzant el Camí Ignasià Btt 10 Dies (8 etapes + Azcoitia / Azpeitia)

INCLOU:

 • Esmorzar a l’allotjament (Igualada o rodalies).
 • Transport d’equipatge inclòs fins a Manresa.

 

 

La proposta també INCLOU:

 • Tracks i mapes de la ruta
 • Assegurança Obligatòria.

 

NO inclou:

 • Dinars durant la ruta
 • Esmorzar dia 1 (trasllat), esmorzar dia 7 (Saragossa).
 • Sopar dia 6 (Saragossa), dia 8 (Lleida) i dia 10 (Manresa)
 • Xarrups, cerveses, aperitius… i tot el que no estigui inclòs en els menús dels allotjaments en Mitja Pensió durant la ruta.
 • Entrades a museus, visites a cellers i altres activitats durant la ruta.
 • Altres NO especificats.

La vida és com anar en bicicleta. Per mantenir l’equilibri cal seguir pedalant. «Albert Einstein».